Tot timpul înainte

Search This Blog

Tuesday, August 24, 2010

Cristian Nemescu - un regizor pierdut


Azi e 24 august data morţii al unui mare regizor roman, Cristian Nemescu.Poate aţi auzit de el văzînd filmele:

Eu le-am văzut pe toate 3 si mi-au plăcut foarte mult.E păcat că a avut acel accident stupid şi nu a putut fi salvat.

Cristian Nemescu s-a născut la data de 31 martie 1979 în orașul București. A fost fiul compozitorului Octavian Nemescu.

A absolvit Academia de Artă Teatrală și Cinematografică Caragiale din București în 2003. Filmul său de absolvire a fost un scurtmetraj intitulat Poveste la scara C, care a primit premiul la NYU International Student Film Festival și la Premiers Plans în Angers, Franța. The European Academy Awards l-a nominalizat drept „cel mai bun scurtmetraj” al acelui an.

Filmul de mediu-metraj regizat de Nemescu, Marilena de la P7, a intrat în competiția de la Cannes în mai 2006. Scenariul filmului a fost scris, de asemenea, de Cristian Nemescu.

Ultimul său film, California Dreamin' (nesfârșit), îl are în rolul principal pe actorul american Armand Assante, filmările fiind încheiate în luna iulie 2006. În mai 2007, filmul a primit premiul Un certain regard la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes.

Nemescu a câștigat peste 20 de premii, printre care Marele Premiu la NYU International Student Film Festival din New York, Premiul Special al Juriului la Bruxelles Short Film Festival din Belgia, Public's Choice la Milano Film Festival din Italia, Premiul Publicului la Internationale Grenzland Filmtage Festival din Germania.

Regizorul a murit într-un accident de mașină alături de inginerul său de sunet, Andrei Toncu. Nemescu și Toncu erau într-un taxi care a intrat în coliziune cu un SUV Porsche Cayenne pe podul Eroilor din București, condus de cetățeanul britanic Ali Imran, care a trecut pe culoarea roșie. Expertiza tehnică a demonstrat că mașina Porsche atinsese o viteză de 113 km/h, în timp ce taxiul circula doar cu 42 km/h.

La 28 mai 2007, președintele României, Traian Băsescu, i-a acordat regizorului post mortem, printr-un decret, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, „pentru contribuția remarcabilă la promovarea cinematografiei românești”.

Îmi amintesc cum văzut filmul California Dreamin' (nesfârşit) la cinema Patria în cadrul Festivalului de Film Românesc.Îmi dădusem seama atunci că probabil cei mai buni dintre noi pleacă mai curînd la Domnul.

Dumnezeu să îl odihnească...

Mai jos am postat cele mai bune momente din lucrările lui Nemescu.





No comments:

Post a Comment