Tot timpul înainte

Search This Blog

Monday, August 30, 2010

Primăria Chişinău sărbătoreşte Limba Noastră cea Română


Cu ocazia Sărbătorii Naţionale “Limba noastră cea română”, pe 31 august a.c., Primăria municipiului Chişinău organizează în Piaţa Marii Adunări Naţionale un spectacol extraordinar de muzică, cu începere de la ora 17.00.

În seara zilei de 31 august va evolua Zinaida Julea şi Igor Rusu acompaniaţi de Orchestra municipală condusă de fraţii Advahov.

Cîntecele anilor 1989-1990 vor fi readuse în scenă de Iurie Sadovnic, Ricu Vodă, Maria Gheorghiu, Lidia şi Radu Dolgan, Anatol Dumitraş, Cristi Aldea-Teodorovici şi Orchestra instrumentală a Direcţiei Cultură Chişinău.

De asemenea, în concertul dedicat sărbătorii vor mai participa Natalia Barbu, Geta Burlacu, Nelly Ciobanu, “Catharsis”, Olia Tira, Sun Stroke Project ş.a.


Un recital inedit va susţine Orchestra naţională “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, cu interpreţii de muzică populară: Adriana Ochişanu, Doina Sulac, Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Nicolae Cibotaru şi Petre Mîţu Stoian.

Invitaţi speciali ai sărbătorii,care vor evolua pentru prima dată în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău sunt Paula Seling şi Ovi, deţinători ai locului III la „Eurovision 2010”.

Concertul se va încheia cu un recital al trupei româneşti “Morandi”.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

Wednesday, August 25, 2010

Festivalul Filmului Românesc la Chişinău, ediţia a III-a.De data asta la cinema Gaudeamus.


Festivalul Filmului Românesc la Chişinău, ediţia a III-a
În perioada 6-12 septembrie 2010, Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul Cultural Gaudeamus, cu sprijinul Ambasadei României la Chişinău, organizează cea de-a III-a ediţie a Festivalului Filmului Românesc la Chişinău. Timp de 7 zile, la Cinematograful Gaudeamus vor rula 6 lungmetraje şi 5 scurtmetraje româneşti, cu un palmares internaţional impresionant.

În deschiderea festivalului, luni, 6 septembrie, de la ora 11.00, va fi organizată o conferinţă de presă la Centrul Cultural Gaudeamus. Vor fi prezenţi criticul de film Magda Mihăilescu, regizorul Tudor Jurgiu, scenaristul Florin Lăzărescu, Lidia Troianowski (Centrul Cultural Gaudeamus) şi Irina Malcea (Institutul Cultural Român).

Majoritatea proiecţiilor reprezintă o premieră pentru publicul cinefil din Republica Moldova. În fiecare zi a festivalului, înainte şi după fiecare proiecţie, vor avea loc discuţii cu invitaţii. În zilele de 11 şi 12 septembrie, regizorul Florin Şerban va participa la două întâlniri cu publicul.

Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile.


PROGRAM

6 septembrie
ora 11:00 - Conferinţă de presă (Centrul Cultural Gaudeamus)
Participă: Magda Mihăilescu (critic de film), Tudor Jurgiu (regizor), Florin
Lăzărescu (prozator şi scenarist), Lidia Troianowski (Centrul Cultural
Gaudeamus), Irina Malcea (Institutul Cultural Român)

ora 19.00 - Amintiri din epoca de aur I şi II (2009, 155 min. Scenariul: Cristian
Mungiu. Regia: Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin
Popescu, Cristian Mungiu)


7 septembrie
ora 16:00 - Cea mai fericită fată din lume (2008, 100 min. Regia: Radu Jude.
Scenariul: Radu Jude şi Augustina Stanciu)
ora 19:30 - Lampa cu căciulă (2006, 23 min, Regia: Radu Jude. Scenariul : Florin
Lăzărescu). Participă: Florin Lăzărescu


8 septembrie
ora 11.00 - Francesca (2009, 94 min. Scenariul şi regia: Bobby Păunescu)
ora 16.30 - Nunta lui Oli (2009, 22 min. Scenariul şi regia: Tudor Jurgiu)
Participă: Tudor Jurgiu


9 septembrie
ora 16.00 - Katalin Varga (2009, 84 min. Scenariul şi regia: Peter Strickland)
ora 19.30 - Ştefan (2007, 12 min. Regia: Stanca Radu. Scenariul: Simona Ghiţă
şi Stanca Radu)


10 septembrie
ora 16.00 - Cealaltă Irină (2008, 95 min. Regia: Andrei Gruzsniczki. Scenariul: Ileana
Muntean, Andrei Gruzsniczki, Mircea Stăiculescu)
ora 19.30 - Renovare (2009, 26 min. Scenariul şi regia: Simona Ghiţă şi Paul Negoescu)
Derby (2010, 15 min. Scenariul şi regia: Paul Negoescu)
Participă: Paul Negoescu


11 septembrie
ora 16.00 - Eu când vreau să fluier, fluier (2010, 90 min. Regia: Florin Şerban.
Scenariul: Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban)
ora 19.30 - Renovare (2009, 26 min. Scenariul şi regia: Simona Ghiţă şi Paul Negoescu)
Participă: Florin Şerban


12 septembrie
ora 17.00 - Eu când vreau să fluier, fluier (2010, 90 min. Regia: Florin Şerban.
Scenariul: Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban)
Participă: Florin Şerban

Ca un real iubitor de filme, astept fiecare festival de film cu curiozitatea.Vad de pe acum ca cele mai tari fileme vor fi Amintiri din epoca de aur I şi II si Eu când vreau să fluier, fluier.Primul pentru ca l-am privit deja si e foarte tare , iar celalalt a avut recunostere europeana si chir a fost rulat la Patria.

Pacat ca nu vad asa productii romanesti ca filmele Marţi, după Crăciun, Websitestory, Poker, Felicia, înainte de toate, Portretul luptătorului la tinereţe, sau un documentar care poate isi gasea locul: Kapitalism - Reţeta noastră secretă.

Ei cum se spune nu le poti avea pe toate.Cel putin chiar ma bucur ca sunt niste productii romanesti proaspete si majoriatea o sa le vad in premiera fiindca nici de pe internet nu sunt de gasit.

Ne vedem la film !

Tuesday, August 24, 2010

Cristian Nemescu - un regizor pierdut


Azi e 24 august data morţii al unui mare regizor roman, Cristian Nemescu.Poate aţi auzit de el văzînd filmele:

Eu le-am văzut pe toate 3 si mi-au plăcut foarte mult.E păcat că a avut acel accident stupid şi nu a putut fi salvat.

Cristian Nemescu s-a născut la data de 31 martie 1979 în orașul București. A fost fiul compozitorului Octavian Nemescu.

A absolvit Academia de Artă Teatrală și Cinematografică Caragiale din București în 2003. Filmul său de absolvire a fost un scurtmetraj intitulat Poveste la scara C, care a primit premiul la NYU International Student Film Festival și la Premiers Plans în Angers, Franța. The European Academy Awards l-a nominalizat drept „cel mai bun scurtmetraj” al acelui an.

Filmul de mediu-metraj regizat de Nemescu, Marilena de la P7, a intrat în competiția de la Cannes în mai 2006. Scenariul filmului a fost scris, de asemenea, de Cristian Nemescu.

Ultimul său film, California Dreamin' (nesfârșit), îl are în rolul principal pe actorul american Armand Assante, filmările fiind încheiate în luna iulie 2006. În mai 2007, filmul a primit premiul Un certain regard la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes.

Nemescu a câștigat peste 20 de premii, printre care Marele Premiu la NYU International Student Film Festival din New York, Premiul Special al Juriului la Bruxelles Short Film Festival din Belgia, Public's Choice la Milano Film Festival din Italia, Premiul Publicului la Internationale Grenzland Filmtage Festival din Germania.

Regizorul a murit într-un accident de mașină alături de inginerul său de sunet, Andrei Toncu. Nemescu și Toncu erau într-un taxi care a intrat în coliziune cu un SUV Porsche Cayenne pe podul Eroilor din București, condus de cetățeanul britanic Ali Imran, care a trecut pe culoarea roșie. Expertiza tehnică a demonstrat că mașina Porsche atinsese o viteză de 113 km/h, în timp ce taxiul circula doar cu 42 km/h.

La 28 mai 2007, președintele României, Traian Băsescu, i-a acordat regizorului post mortem, printr-un decret, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, „pentru contribuția remarcabilă la promovarea cinematografiei românești”.

Îmi amintesc cum văzut filmul California Dreamin' (nesfârşit) la cinema Patria în cadrul Festivalului de Film Românesc.Îmi dădusem seama atunci că probabil cei mai buni dintre noi pleacă mai curînd la Domnul.

Dumnezeu să îl odihnească...

Mai jos am postat cele mai bune momente din lucrările lui Nemescu.





Monday, August 23, 2010

Zilele Culturii şi Limbii Române în Basarabia

În perioada 31 august - 2 septembrie 2010, în Republica Moldova va avea loc o serie de evenimente culturale menite să marcheze Ziua Limbii Române în Basarabia. Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.

Sub genericul „Zilele Culturii şi Limbii Române“, la Chişinău, Cahul şi Bălţi se vor derula caravane ale cărţilor ce vor fi oferite bibliotecilor şcolare, liceale si universitare. În acelaşi cadru, pe 1 septembrie 2010, de la ora 15.00, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, vor avea loc concerte susţinute de trupe cunoscute de la Bucureşti şi Chişinău – Şuie Paparude, Alternosfera, Gândul Mâţei, Studio One, Cătălin Josan, Snails şi vor culmina cu un recital al legendarei formaţii Phoenix.

Partener: Primăria Municipiului Chişinău.
Partener media: Jurnal TV.
Suport informaţional: basarabeni.ro şi Romanian Global News.

Sursa Institutul cultural Roman

Thursday, August 12, 2010

In sfirsit o idee buna.Filmul ,,Inception'' sonorizat in romana.


sursa torrentsmd.com

De ce ne-am apucat de asta?

Ca sa nu fie multe intrebari de tipul-"Ce nu aveti ce face,aveti prea mult timp liber? "raspund aici:
Vrem sa ajutam persoanele ce nu au cunostinte suficiente pentru a intelege filme in engleza si rusa(credetima,sunt o multime)+ la asta suntem satui de moda filmelor sonorizate in rusa,cu ce e mai rea Romana?

De ce am creat acest topic?
Ne Trebuie citeva persoane care vor sa ne ajute la sonorizare (ca mini actori )...NU VA SPERIATI, nu e greu, e chiar mai usor decit pare,veti primi indrumari cum se face totul, voi doar trebuie sa vb in microfon

Cine poate participa?

Oricine vrea!Dar la sfirsit vom alege cei mai buni...(chiar daca vocea mea in trailer e a lui Cobb,asta nu inseamna ca eu il voi sonoriza,daca va fi cineva mai potrivit..va lua el rolul



Deci...cautam persoane cu microfoane si cu voci bune care vor fi valabile pe durata proiectului :August-Decembrie( in Decembrie va aparea DVD-ripul,si atuncea il vom pune pe tracker..dar lucrul la el va fi max 2 luni)!!

Despre cuvinte vulgare.Pareri diferite



“Malone Muistu’ este primul graffer din România care scria cuvinte obscene pe peretii blocurilor. Ulterior, toate însemnele de acest tip de pe teritoriul tarii i-au fost atribuite generic, Malone Muistu’ devenind astfel un personaj colectiv.”

In documentarul despre cuvintele vulgare din limba romana ii gasim pe Puya, Teo, Erps,Mitos Micleusanu(Planeta Moldova), Andrei Gheorge, Irina Margareta Nistor cat si altii , oameni de “stiinta” in domeniu discutand despre P***, P**** etc.

Wednesday, August 4, 2010