Tot timpul înainte

Search This Blog

Monday, February 1, 2010

A murit banul de unu ?




Am urmărit aseară, 31 ianuarie, un reportaj Pro tv în legătură cu ,,dispariţia'' de facto a banului de unu.Nu, să nu crede-ţi că plîng de milă acestui bănuţ, şi nici nu vrea să iniţiez vreo campanie,,Salvaţi banul de unu." .Vreau să sugerez nişte idéi legate de soarta monedelor, de toate mărimile, care se pierd prin buzunarele noastre şi aparent nu au nici o valoare.


Dacă observă cineva, exact acel pumn de bănuţi pe care îl luă ca rest la biletul de troleibuz sau la tejgheaua unui magazin de la periferie, trezeşte nişte conflicte cotidiene.

Fiecare dintre noi a fost prezent la următoarea situaţie.Pasagerul din troleibuz achită călătoria printr-o bancnotă de 5 lei.Taxatorul îi întoarce rest 3 lei şi încă un leu de bănuţi.Pasagerul se schimbă rapid la faţă cînd vede bănuţii şi protestează moldoveneşte:

,,Ce să fac cu bănuţii ăştea, nu îi ia nimeni, dă-mi imediat un leu de hîrtie'' şi îi împinge înapoi taxatorului

Taxatorul, cu un fel de cumpătare, de parcă deja a văzut mii de scandalagii în troleibuzul lui, răspunde răspicat

,,Oamenii achită cu bănuţi şi eu pot să îi dau rest, nu mai fă gălăgie'' apoi îi înoarce spatele şi îşi face mai departe meseria.

Rămînînd cu monedele în mînă, aruncă la urmă alte nemulţumiri:

,,Da cine o mai inventat banii iştea, numai se pierd prin buzunare....'' . N-are ce face şi îi strecoare în portofel.


Altă situaţie.Cumpărătorul se apropie de vînzătoare să achite cumpărăturile.La care respectiva se trezeşte că nu are mărunt să întoarcă rest.Şi în loc de 35 de bani îţi întinde o bombonică sau o gumă de mestecat.N-ar prinde bine exact în sitiuaţia dată acel pumn de monede de la care s-a făcut scandal în troleibuz ? Pe de altă parte, aproape la orice tejghea vînzătoare nu are niciodată să îţi dea rest fix, chiar eşti nevoit uneori să cauţi bani mărunţi să îţi iei acea cutie de suc sau un litru de lapte.


Fiind în S.U.A. îmi amintesc că nu m-am confruntat niciodată cu situaţii de genul că nu există rest la casă la supermarket şi chiar la vînzătorii ambulanţi.Şi nu cred că cineva ar îndrăzni să îmi dea ca rest o bomboană sau o gumă de mestecat.Dacă le-aş spune americanilor despre asta, pur şi simplu li s-ar părea stupid.Troleibuze nu am văzut în SUA, cel puţin pe Coasta de Est.În schimb sunt autobuze unde se achită fie prin cartele pe care le introduci la fiecare călătorie, fie prin o sumă de bani pe care le pui într-o maşină automată de la intrare, dar unde nu se dă rest.Americanii preferă cartelele.Se procură de la chioşcuri la fel cum noi cumpărăm cartele pentru telefoanenele nostre mobile.


Revenind la bănuţul de unu, în SUA centul, sau penny cum se mai spune, este şi rămîne monedă de circulaţie activă.Poţi achita cu un cent şi respectiv un cent poate să fie dat ca rest.Cu atît mai mult la preţuri gen 9,99 fii siguri că dacă plăteşti cu o bancnotă de 10, pleci acasă cu un penny în buzunar.


Dar întorcîndu-ne la berbecii noştri, ce ar trebui să facem ca să nu mai existe reproşuri în a ce face cu bănuţii. Le accepţi la rest şi ajungi acasă, le arunci pe noptieră sau în sertar şi cînd dai să faci curăţenie, nu mai ştii ce să faci cu atîtea monede.Ca de obicei trebuie să scoatem capul după gard şi să vedem cum se descurcă cu problema asta vecinii din mahala.Pentru cine a fost în state din Europa de Vest sau SUA, problema noastră nu mai e o problemă demult.Asta pentru că există maşini automate de schimbat bănuţii indiferent de mărime.Poţi să vii cu buzunarele pline de mărunt, introduci monedele într-un orificiu special, după care prin alt orificiu îţi este eliberat un cec cu suma care s-a acumulat.Apoi te apropii la casa unde stă acest automat şi respectiv încasezi banii în bancnote.Foarte convenabil, nu ?


Acum desigur mă întreb ce guvernare o să aducă asemenea aparate prin localurile din Moldova, aşa ca cetăţeanul din troleibuz să ştie că după o lună de călătorii cu troleibuzul să fie mai calm ştiind că are ce face cu o grămada de monezi.Cred că ar trebui să existe şi un aparat pentru situaţii cînd vrei să schimbi, să zicem 10 lei în bănuţi de 10 şi 25, ca să nu te pomeneşti că nu ai rest la tejgheaua magazinului tău.Pentru cine ştie să citească printre rînduri, intuiesc o nouă idee de afaceri.Doar să nu uite să mă contacteze să îmi iau partea .


Sau poate ar trebui să sensibilizăm opinia publică la acest subiect.Parcă o văd pe Maia Laguta cum protestează în faţa Primărie cu un grup de pensionari cu sloganul ,,Salvaţi bănuţul'' ţinînd monezi de unu şi povestind jurnaliştilor cîte lucruri puteai să cumperi înainte cu o copiecă.

Nu prea cred.


De fapt nici nu conştientizăm valoare bănuţilor ce se pierd prin orice casă sau apartament.Dacă m-aş apuca să strîng fiecare monedă dată rest, inclusiv de unu, zi de zi pe parcursul unui an, atunci cred ca mi-aş face un cadou de Crăciun, numai prin faptul că am păstrat bănuţul ce aparent nu avea nici un rost.

3 comments:

  1. Banii fac pamintul sa se invirta....

    ReplyDelete
  2. Moldovenii nu vor să folosească bănuţii din mândrie, că ei numai cu bancnote, lei sau dolari/euro, ar umbla. Nişte cîcăcioşi oamenii ăştia.
    Personal am în portmoneu mereu monede şi le folosesc cu plăcere, şi îndeosebi, cu utilitate. La FRIŞPA, cînd comand la cantină, deseori plătesc şi cu monede, pt că acolo rareori cînd tre să dai o sumă fixă doar în bancnote. Cred că-ţi aminteşti şi tu ;)

    ReplyDelete
  3. da , imi amintesc cind eram pe la frispa nu importa cu ce sa platesti, erau sume de gen 4,65.Pe de o parte nici nu prea ai ce cumpara.....decanu la ce se gindeste.Tre sa faca o cantina normala.
    cu treaba cu banutii prin articolul meu ma gindeam ca o asa utilitate ca un automat pentru schimb e o chestie foarte practica , dar nu avem , si nu stiu daca o sa se intimple vreodata.in fond am scos la iveala doar o problema neinsemnata a societatii, cum am spus nu cred ca cineva va iesi sa picheteze primaria pentru asa ceva.Stii cind esti in strainatae , vrei sa vezi la tine acasa ce ai vazut mai bun acolo

    ReplyDelete