Tot timpul înainte

Search This Blog

Friday, April 2, 2010

Vinerea dinaintea Paştelui - mesaj meu


Întotdeauna am încercat să fiu corect cu mine însumi şi să fac ce e bine pentru mine şi pentru cei pe care îi iubesc.Personal nu îmi aleg prietenii dupa vreun criteriu, cu toate că moldovenii de felul lor nu sunt atît de duferiţi ca indivizi precum americanii , de exemplu.Anume comunicarea ne face să fim ceea ce înţelegem noi cînd spunem ,,fii om''.

E doar un intro la mesajul meu pe care vreau să îl aduc în Vinerea Paştelui.
Textul pe care îl scriu acum este de fapt despre ce cred eu că semnifică Paştele şi dacă dupa Post am realizat ceva pozitiv şi ce conteaza şi ce nu conteaza de loc în aceste sfinte sărbători.
În primul rînd, nu am respectat tot Postul, ci per ansamblu 3 saptamini din cele 40 de zile, ce pentru structura mea fizica, este o normă pe care o respect de mai bine de 5-6 ani, în deplină conştiinţă pentru ce este Postul.

În aceste zile în mass-media apar din prisos o serie de articole prin care ziarişti demonstrează că sunt buni creştini şi nu uită să amintească cititorilor despre seminificaţia crucificării lui Isus Hristos.
Dacă îţi mai aminteşti, în copilărie an de an în ajunul Paştelui, Moldova 1 rula acelaş film ,,Viaţa lui Isus Hristos '' unde cred că am şi învăţat pe de rost principalele evenimente din viaţa lui Isus pe Pamînt.Desigur cea mai cutremurătoare şi sîngeroasă scenă este biciuirea şi crucificarea Mîntuitorului.La sfîrşitul filmului, se lasa înţeles mesajul că Isus a murit pe cruce pentru noi , pentru iertarea păcatelor noastre, pentru o noua filă din viaţa fiecăruia care nu a crezut, dar acum crede.

Desigur ajungînd la maturitate, nu e greu să aduci opinia că filmul dat e unul propagandistic, în stilul unei secte religioase.Însă atunci cînd aveam 8 ani şi priveam acest fim cu bunicii, nu vedeam decît partea frumoasă unde întradevăr se relateaza viaţa lui Isus.
Şi totuşi nu îmi este interesant deloc redacţia acelui film, ci faptul că am avut o copilărie unde am avut acces la istoricul acelor evenimente care s-au demonstrat arheologic că au avut loc.
În general, tratez religia în sensul ei metaforic şi toate învăţaturile, tot mesajul transmis este de fapt o serie de norme de comportament a maselor cît şi a indivizilor în particular.
Dacă să fiu sincer, nu mă preocupă deloc aşa noţiuni ca ,,Apocalipsa '' sau ,,A doua venire a lui Isus ''.Nu ştiu de ce ar trebui să mă preocupe nişte fenomene la care nu pot nicidecum influenţa.

Reîntorcîndu-mă, la momentul crucificării lui Isus, eu consider că în acel moment a început o nouă eră în Istoria Omenirii.Nu doar a avut loc o trecere de la politeism la monoteism ci şi a apărut o nouă percepere a relaţiilor interumane.Pur şi simplu chiar începînd de la cele 10 porunci şi pînă la principiul ,,iubeşte-ţi aproapele '' a demarat o nou epocă, o noua ordine.Fireşte că de aici violenţele nu au încetat, ba chiar au avut loc noi războie religiose, dictatura papală, persecuţii contra ereticilor, colonizare şi creştinizare forţată.Dar istoria e aşa cum a fost...


Cel puţin la etapa contempornă religia creştina este cea dominantă în lume , ceea ce nu înseamnaă deloc că restul religiilor nu au dreptate . Hai să zic aşa , la întrebările importante nu există un răspuns univoc.Altfel spus, nimeni nu ne va putea spune Cine e deasupra tuturor, Dumnezeu ,Alah, sau Buda.?
În cele din urmă, pentru mine contează experienţa personală.Încerc să mă regasesc să înţeleg cine sunt şi care este rolul meu în societate .Sun sigur că sunt nişte întrebăripe care ţi le pui şi tu, măcar uneori şi vrei un răspuns.Unii spun că Adevărul e în rugaciune.Personal, mai puţin mă rog în sensul clasic al cuvîntului.Mie îmi place să ,,prind '' o stare de spirit, să meditez, să discut să trăiesc viaţa aşa cum îmi place şi să îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru fiecare lucru bun care mi se întîmplă.Citeam undeva că nu doar un stil de viaţa auster şi ecumenic te poate direcţiona cu gîndul şi cu faptul la cele sfinte.Dimpotrivă , pînă cînd nu o să guşti din plăcerile vieţii nu o să înţelegi ce vrei cu adevărat şi care scopul tău.În final, fiecare om cade măcar o dată în abuz şi realizează că nu a mînca mult, a bea , a adora multe femei e de fapt cel mai mirific lucru.Şi aşa, găseşti plăcerea vieţii într-un apus de soare, admirîn valurile Oceanului sau dragostea doar pentru o singură femei.Apoi brusc spui că totusi există...

P.S.Şi să ştiţi că Postul m-a ajuat să scriu acest text.Ca să scriu în maniera în care am scris am nevoie de o stare se spirit anume, de o predispoziţie.Ştiu că postul e de fapt atunci cînd te simţi slăbit din cauza că îţi lipseşte carnea, lactatele, ouăle, şi desigur un pahar de vin, care e cel mai bun la masă.Totuşi abţinîndu-mă de la cele de mai sus, parcă sun mai liber corpul parcă e mai curat, iar mintea, ei bine, mi-a cerut acest articol.


No comments:

Post a Comment