Tot timpul înainte

Search This Blog

Thursday, July 1, 2010

Trofeul Campionatului Mondial nu poate fi din aur masiv



Trofeul Cupei Mondiale pare a fi din aur masiv, dar calculele nu mint, masa unui asemenea obiect trebuind să fie uriaşă.

Un profesor de chimie din Marea Britanie a calculat că dacă trofeul de la Cupa Mondială ar fi complet din aur, atunci fotbaliştii nu ar putea să îl ridice deasupra capului la sfârşitul competiţiei.

Martyn Poliakoff de la Nottingham University a estimat că un trofeu de aur, cu înălţimea de 36 de centimetri, ar cântări cel puţin 70 de kilograme. A concluzionat astfel că trofeul este parţial gol.

Potrivit BBC, FIFA a insistat însă că partea de metal al trofeului care datează din 1974, este din aur solid. Reprezentanţii FIFA au spus că premiul cântăreşte 6,175 kg, din care 4,9 kg este aur de 18 carate şi restul este reprezentat din două straturi de malachit.

Nimeni nu ia acasă preţioasa cupă, aceasta rămânând în posesia FIFA între două campionate mondiale. "Aurul este foarte greu, este unul dintre cele mai dense metale de pe Pământ. Potrivit calculelor mele, dacă ar fi complet din aur, ar cântări între 70 şi 80 de kilograme", a declarat Poliakoff.

No comments:

Post a Comment