Tot timpul înainte

Search This Blog

Monday, March 15, 2010

Viaţa de după….. F.R.I.Ş.P.A.O nouă eră.Partea 1


Prezint continuare poveştii, pentru cine a citit articolul meu anterior.Cine nu înţelege despre ce e vorba, recomand mai întîi se citească F.R.I.Ş.P.A - viaţa ca o carte.Atît.



Apropo, cuiva ia stat interesant să ştie continuarea istorie, aşa pentru statistică.


Era începutul lui iunie 2009. Ştiam sigur ce am în faţă - aveam viitorul meu în stare pură .În fapt parcă mă descotorosisem de o membrană grea şi eram pur şi simplu parcă altfel.Desigur că simţeam o doza de părere de rău că părăsesc F.R.I.Ş.P.A.Atîtea amintiri, atîtea eveniment.Din prima zi cînd am găsit mai greu locaţia facultăţii şi am văzut un tip aparent ciudat care mai tîrziu i-am spus decan, pînă în ziua cînd am luat diploma în mînă şi am părăsit Malina Mică.


Ştii cum e, cineva aşteaptă 1 ianuarie să înceapă o viaţă nouă avînd ca motivaţie începerea unui an nou, eu cu sfîrşirea F.R.I.Ş.P.A mi-am dorit să pun punct .


Şi de la capăt.


Dar lăsînd la o parte melancolia, m-am gîndit să fac o schimbare în viaţa mea, adică să fac masteratul la o altă instituţie decît U.S.M. şi altă facultate decît F.R.I.Ş.P.A.Vroiam să văd şi altă parte a învăţămîntului superior, o altă abordare însăşi a predării, poate.

Eram înfipt să intru la masterat doar în bază de buget.Nu mi s-a părut corect, să impun părinţii să îmi plătească încă 2 ani de studii.Dimpotrivă chiar eram motivat să îmi găsesc un job în combinaţie cu studiile la masterat.


Per total s-a dovedit o misiune foarte dificilă.Dar aveam o motivaţie interioră să schimb vinilul în viaţă mea şi să o ard pe alte scratchi-uri.În plus mai persista idea ca să insist să găsesc vreo bursă în România.Mă sfătuiau atît prietenii cît şi rudele să mă informez asupra acestui lucru.În cele din urmă toată informaţia care am reuşit s-o strîng la acest capitol se rezuma la faptul că există locuri pentru basarabeni, dar la masterat doar contra plată.Nu am visat mari planuri într-un viitor la studii în România, aşă că vestea asta nu m-a descurajat în vreun fel.


În cele din urmă, am ajuns la concluzia că n-ar fi rău să fac puţină economie la A.S.E.M.Am decis atunci să las diplomaţia la o parte şi măcar să încerc o specialitate ce contura, măcar teoretic, un viitor cu un spectru mai larg pentru mine.A.S.E.M.-ul oferea o gamă desfăşurată de masterate, inclusiv cu locuri la buget.Cînd aflasem care este suma de contract, 8.000 lei anual, am spus că dacă prind o bursă – e bine, dacă nu, atunci aşa a fost să fie.Da, fireşte că urma să dau un concurs, o preselecţie, unde în baza notelor erau să fie aleşi cei mai dotaţi.


De asta eram destul de capabil să analizez ce specialitate să aleg şi unde am mai multe şanse să intru la studii în bază de buget. Mi-a fost dificil să aleg.Am consultat în prealabil toate specialităţile, dar de fapt nici în ziua cînd am depus actele nu am fost sigur de ce şi unde dau.A fost oarecum exact scenariu cînd am dat la F.R.I.Ş.P.A.


Deci în ziua cu pricina venisim să mă înscriu la o specialitate legată de management, care anume era să mă hotărăsc pe loc. Ce planuri! Cică pornisem cu gîndul că Relaţii Internaţionale + management = un viitor de succes.Dacă să-mi amintesc, doream managementul resurselor umane, îmi părea ceva practic.Ştiu că ajunsesem în faţa A.S.E.M-ului şi mă uitam la descrierea specialităţilor.Brusc am văzut un buclet care descria facultatea Relaţii Economice Internaţionale specialitatea Integrare Economică Europeană şi Politica de Vecinătate.L-am citit rapid .Erau nişte opţiuni atractive acolo, cică în ultimul semestru toti masteranzii fac stagiu de practică în străinătate în ţări ca Slovenia, Croaţia şi Italia, ca cea mai titrată.M-a atras această opţiune atît de mult încît mi-am dorit să dau la specialitatea amintită, cu toate că o parte din mine se opunea să mă implic din nou în ceea ce era periferic faţă de politică.


Am stat aşa ca în transă vreo 10 minute, neştiind ce să fac.Să dau drumul în execuţie la ceea ce îmi pusesem în gînd de acasă ori cum vine vorba ,,socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la tîrg’’.Apoi mi-a intrat în minte gîndul că va fi bătaie pe toate specialităţile legate de management, afaceri şi am mai multe şanse să intru la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionle.Gîndul astă a fost factorul determinant să uit cu cea ce mă pornisem de acasă.Piciorele m-au dus la birou unde să mă înscriu şi am dat la specialitatea Integrare Economică Europeană şi Politica de Vecinătate.Mi sa spus că sunt primul care am dat la respective specialitate, cu toate că nu eram în prima zi de depunerea actelor.Asta m-a îmbărbătat nu ştiu de ce, parcă făcusem ce trebuie.Cu totul a fost reacţia mea cînd am aflat că sunt numai 10 locuri bugetare la toată facultatea R.E.I., care era compusă din 3 specialităţi.Deci fiecare specialitate avea 3 ,33 în perioadă locuri bugetare.


Altă fază absolut naşpa a fost că la testul care trebuia trecut pentru accederea la aceste locuri bugetare, presupunea să învăţ mai multe subiecte care reprezentau teme la întreaga facultate, nu strict pentru specialitatea la care optasem.Nu am avut ce să fac, a trebuit să accept.Dar mi se pare stupid să se dea atît de multe subiecte care doar au o oarecare tangeţă cu ceea ce vroiam să studiez la A.S.E.M.

No comments:

Post a Comment